Δημοφιλές φάρμακο για τον καρκίνο αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, δείχνει έρευνα

Δημοσιεύθηκε 18/ 4/ 2011 στις 16:28

Ερευνητές από το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης δημοσιεύσαν πέρισυ στο επιστημονικό περιοδικό Cell άρθρο στο οποίο εξηγούν πώς τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν ξανά και να εξαπλωθούν, αφού έχουν αφαιρεθεί με συμβατικές θεραπείες όπως χημειοθεραπεία, επέμβαση ή ακτινοβολία.

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της αμερικανικής ιατρικής ένωσης, αποκαλύπτει ότι το Avastin (bevacizumab – δημοφιλές φάρμακο για την θεραπεία του καρκίνου) αυξάνει έως και 350% τον κίνδυνο θανάτου του ασθενούς, όταν συνδυαστεί με χημειοθεραπεία. Σχεδιασμένο να σταματά την παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων και έτσι την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, το Avastin είναι επίσης υπεύθυνο για τη δημιουργία θρόμβων στα πόδια και στους πνεύμονες, όταν χρησιμοποιηθεί όπως αναφέρθηκε.

Ο Vishal Ranpura και γιατροί από το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Stony Brook στη Νέα Υόρκη ανέλυσαν μία σειρά από 16 ελεγχόμενες δοκιμές που είχαν δημοσιευτεί παλαιότερα και αφορούσαν πάνω από 10.000 ασθενείς με καρκίνο για να δουν πώς το Avastin συνδεόταν με περιστατικά θανάτου. Ανάλογα με τον συνδυασμό θεραπειών, το Avastin συνδέθηκε με με ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων, ειδικά όταν χρησιμοποιήθηκε μαζί με άλλες συμβατικές θεραπείες.

“Σε σύγκριση με την χημειοθεραπεία μόνη της, η προσθήκη bevacizumab σχετίστηκε με κατά 1.5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρων επεισοδίων”, λέει η έρευνα. “Το bevacizumab συνδέθηκε με κατά 3.5 φορές αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρων επεισοδίων σε ασθενείς που λάμβαναν ταξάνες ή σύμπλοκα λευκόχρυσου (δύο συγκεκριμένες μορφές χημειοθεραπείας).”

Προηγούμενες μελέτες έχουν προσδιορίσει και άλλα είδη σοβαρών παρενεργειών που προκαλούνται από το Avastin, συμπεριλαμβανομένης μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Oncology, όπου βρέθηκε ότι το φάρμακο στην κυριολεξία δημιουργεί τρύπα στα τοιχώματα του γαστρεντερικού σωλήνα, οδηγώντας ίσως και στο θάνατο. Επίσης, το 2006, η FDA ανακάλυψε ότι το Avastin μπορεί να δημιουργήσει μία σπάνια μορφή εγκεφαλικής αιμορραγίας, η οποία οδηγεί σε σοβαρούς πονοκεφάλους, κρίσεις, τύφλωση και σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.

Ακόμα και χωρίς το Avastin, η χημειοθεραπεία από μόνη της σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπων κάθε χρόνο, παρέχοντας μικρό- αν όχι καθόλου- όφελος στην πραγματική εξάλειψη του καρκίνου. Ποικίλες μελέτες δείχνουν ότι οι χημειοθεραπεία καταστρέφει εγκεφαλικό ιστό και γνωστικές λειτουργίες, όπως και το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά στο 27ο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Μαστού στο Σαν Αντόνιο, όπου αποδείχθηκε ότι το taxol (paclitaxel – δημοφιλέστατο φάρμακο χημειοθεραπείας) προκαλεί μαζική απελευθέρωση καρκινικών κυττάρων στο αίμα, τέτοια που μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη μετάσταση μήνες ή και χρόνια μετά το τέλος της χημειοθεραπείας (abstract 6014). Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις μετά από χημειοθεραπεία ο καρκίνος επιστρέφει μετά από κάποιο διάστημα.

  1. Dina Dianti says:

    Εκτός από την χρήση του στις διάφορες μορφές καρκίνου το Avastin χρησιμοποιείται και στην οφθαλμιατρική π.χ. ως θεραπεία σε νεοαγγειώσεις στη θηλοωχρική περιοχή.Πέρα από τους κινδύνους σε συνδυασμό με χημειοθεραπείες,οι άλλοι κίνδυνοι που αναφέροναι (προβλημα στο γαστρεντερικό κλπ) υπάρχουν με τη χρήση αποκλειστικά και μόνο του Avastin?