Δερματικές υπερχρώσεις στην εγκυμοσύνη

Δημοσιεύθηκε 16/ 5/ 2011 στις 8:40

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελούνται μεταβολές στο δέρμα εξαιτίας της αύξησης των ορμονικών εκκρίσεων: γυναικείων (οιστρογόνα και προγεστερόνη) και ανδρικών (ανδρογόνα παραγόμενα από τα επινεφρίδια).

Συχνά το δέρμα της μέλλουσας μητέρας εμφανίζει ξηρότητα, γίνεται πιο λεπτό και ευαίσθητο ενώ ερεθίζεται ευκολότερα. Περίπου στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να εμφανιστούν στοιχεία ακμής. Σε προϋπάρχουσα ακμή, μπορεί να υπάρξει βελτίωση ή επιδείνωση ανάλογα με την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Οι δερματικές υπερχρώσεις (πανάδες) παρατηρούνται πολύ συχνά κατά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να παραταθούν και μετά τον τοκετό. Στο πρόσωπο εμφανίζονται καφέ-γκριζωπά σημάδια στο μέτωπο, στα ζυγωματικά και την μύτη, γύρω από το στόμα και το σαγόνι. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται χλόασμα  (ή μέλασμα). Βασική αιτία είναι οι ορμονικές αλλαγές που προαναφέρθηκαν. Ο ρόλος του ήλιου είναι σαφώς επιβαρυντικός.

Οι δερματικές κηλίδες εξασθενούν συνήθως σε διάστημα 6-8 μηνών μετά τον τοκετό. Ωστόσο είναι πιθανό να υποτροπιάσουν σε επόμενες εγκυμοσύνες. Επίσης μπορεί να επανεμφανιστούν με την λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμάκων που περιέχουν ορμόνες.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερή η σημασία της φροντίδας που πρέπει να δοθεί κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο. Εξειδικευμένα κοσμητικά προϊόντα υπάρχουν πλέον σε μεγάλη ποικιλία, ώστε να αντιμετωπισθεί κάθε πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές πρέπει να αποφεύγονται τα απολεπιστικά προϊόντα για την αποφυγή ερεθισμών, καθώς και η χρήση λοσιόν που περιέχουν οινόπνευμα.

Σημαντική είναι η συστηματική χρήση κατάλληλης ενυδατικής και αντηλιακής κρέμας ώστε να προληφθούν πολλές από τις αντιαισθητικές βλάβες. Η ισορροπημένη διατροφή καθώς και η λήψη κάποιων κατάλληλα επιλεγμένων συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων βοηθά σημαντικά όχι μόνο στην διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, αλλά και στην συνολική θετική εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

 

Κατερίνα Γ. Λαδοπούλου
φαρμακοποιός